Hogyan lehet fokozni a szerotonint és javítani a hangulatot

A szerotonin egy olyan vegyi anyag az agyban, amely befolyásolhatja a hangulatot. Az olyan ételek fogyasztása, amelyek tartalmazzák a triptofán néven ismert alapvető aminosavat, elősegítheti a testet, hogy több szerotonint termeljen.

Az ételek, beleértve a lazacot, a tojást, a spenótot és a magokat, azok közé tartoznak, amelyek elősegítik a szerotonin természetes fokozódását.

A szerotonin az emberi test agyában, vérében, bélében és kötőszöveteiben található kémia. Ez az erek összehúzódását okozza, elősegíti az információk továbbítását az idegrendszerben, és szerepet játszik az agy működésében.

A szerotonin elengedhetetlen az általános egészséghez és jóléthez, és az emberek gyakran pozitív hangulathoz kapcsolják. De az agy összetett, és további kutatásokra van szükség a szerotonin működéséről.

Ennek ellenére a kutatások összekapcsolták az alacsony szerotonint a hangulati rendellenességekhez, és szerepet játszhat a depresszióban.

Az agyban a szerotonin csökkentett szintje a memória problémáinak és az alacsony hangulatnak lehet oka. Ezenkívül az alacsony szerotoninszint nagyobb valószínűséggel érinti az embert negatívan, ha korábban depressziójuk volt.

Ebben a cikkben nyolc egészséges ételt vizsgálunk meg, amelyek elősegíthetik a szerotonint. Fedjük a szerotonin és a triptofán közötti különbséget, a szénhidrátok fontosságát és egyéb tippeket a szerotonin és a hangulat fokozására.

szerotonin vs triptofán

A triptofán egy aminosav, amely fontos a szerotonin előállításához a testben. Ez az agy működésének kulcsa is, és szerepet játszik az egészséges alvásban.

Az emberek nem tudnak triptofánt készíteni a testükben, ezért meg kell szerezniük az étrendjükből.

Szerencsére a triptofán megtalálható az ételekben, míg a szerotonin nem tudja.

Az egészséges, kiegyensúlyozott étrend étkezése nélkülözhetetlen módszer a mentális és a fizikai egészség támogatására. A triptofán forrásainak bevonása az étrendben pozitív előnyökkel járhat az energiaszinten, a hangulatban és az alvásban.

Nyolc étel, amely természetesen növeli a szerotonint

triptofán, amely a szerotonin előállításához vezet, általában a fehérjét tartalmazó élelmiszerekben található. Noha a hús sok ember számára gyakran kulcsfontosságú fehérjeforrás, sok vegetáriánus és vegán forrás is létezik.

A következő ételek a triptofán jó forrásai:

1. lazac

Ez az olajos hal omega-3 zsírsavak forrása is, amelyek fontosak egészségért. Ezek a zsírsavak elősegíthetik az erős csontok, az egészséges bőr és a szem működését. A

lazac a D -vitamin forrása is, amely elengedhetetlen az erős csontok és fogak, valamint az egészséges izmokhoz.

Hetente két adag olajos hal fogyasztása elegendő triptofánt kell biztosítania a legtöbb ember számára. A vegánok és a vegetáriánusok omega-3-t kaphatnak a tökmagból, a dióból és a szójaból.

2. Baromfi

A baromfi csirkét, pulykát és liba -t tartalmaz. A sovány baromfi, például a csirkemell általában magas fehérjetartalmú és alacsony zsírtartalmú lesz.

3. Tojás

A tojás főzésének és előkészítésének néhány módja egészségesebb, mint mások. A tojás sütése sok zsírt ad hozzá, ami kevésbé egészséges lehetőséget jelent.

A tojás forrása vagy orvvadászata nem ad további zsírt. Az omlett készítése és salátával való étkezés jó lehetőség lehet a könnyű étkezéshez.

4. A spenót

A sötétzöld leveles zöldségek, például a spenót, a triptofán forrása.

A spenót szintén jó vasforrás. A vas segíti a testet az egészséges vörösvértestek előállításában. A vas hiánya az étrendben vérszegénységhez, alacsony energiához vagy légzés nehézségéhez vezethet.

5. A vetőmagok

A magok nem tartalmaznak annyi triptofánt, mint olajos hal, baromfi vagy tojás. Ezek azonban a triptofán és a fehérje jó forrása a vegetáriánusok és a vegánok számára.

A több magfogyasztás néhány egyszerű módja a következők:

  • A magokat egy salátára szórja
  • Diófélék és magok keverése snackhez
  • < Li> A magvakolt kenyér kiválasztása

  • Magok hozzáadása gabonafélékhez, zabkáshoz vagy joghurthoz

6. Milk

A tej szintén jó kalciumforrás. , amely elősegíti az egészséges csontok és fogak felépítését.

Az alacsony zsírtartalmú opció kiválasztása egészségesebb lehet, mint a teljes zsírtartalmú tej, különösen azok számára, akik a telített zsírbevitelüket figyelik.

7. A szójatermékek

A szóját tartalmazó termékek, például a tofu, a szója tej vagy a szójaszósz, a triptofán forrása. Ez jó lehetőség lehet a vegetáriánusok és a vegánok számára.

8. A dió

A dió jó fehérje, egészséges zsírok és rostforrás. Az étkezés között néhány diófélék snacke segíthet az embernek, hogy hosszabb ideig teljesebb legyen.

Miért fontosak a szénhidrátok?

A szénhidrátok a test egyik fő energiaforrása. Az egészséges, tápanyag-sűrű szénhidrátforrások magukban foglalják a gyümölcsöket, a zöldségeket, valamint a teljes kiőrlésű kenyéreket és a tésztákat.

A testben a szerotonin többségét a bélben készítik, míg az agyban van egy további kis mennyiség. A triptofánnak szénhidrátokra van szüksége ahhoz, hogy elérje az agyat és szerotonint hozzon létre.

A triptofánt tartalmazó ételek a leghatékonyabbak, ha a szénhidrátok mellett fogyasztják.

Egyéb tippek a szerotonin és a hangulat fokozására

A nap folyamán folyamatos energiaellátás segíthet a hangulat kiegyensúlyozásában. A teljes kiőrlésű gabonafélék lassan emésztik a test, ami azt jelenti, hogy fokozatosan felszabadítanak energiát. Az egészséges ételek, például a diófélék és a magok vagy a gyümölcsök energiát biztosíthatnak az étkezés között.

Rengeteg folyadék ivása a nap folyamán tartja a testet és az agyat. Ez kritikus jelentőségű az energiaszint és az agyi működés szempontjából.

Egészséges bél létfontosságú a szerotonin előállításához. Az alábbiak elősegíthetik az egészséges bél előmozdítását:

  • , beleértve a prebiotikus és probiotikumokban gazdag ételeket az étrendben
  • Az élelmiszerek korlátozása, amelyek negatívan megváltoztatják a bélbaktériumokat, például a mesterséges édesítőszereket, transz -zsírok, valamint feldolgozott és finomított cukrok

Van egy kapcsolat a szerotonin és a szezonális érzelmi rendellenesség (SAD) között. Az embereket a SAD érintheti a téli hónapokban, amikor kevesebb nappali fény van. Ez alacsony hangulatot, energiahiányt és megszakadt alvást okozhat.

A napsütés kiválthatja a szerotonin termelését. Tehát, ha minden nap napfényt kap, még a téli hónapokban is, elősegítheti az ember hangulatának javítását. A

testmozgásnak előnyei vannak a mentális és a fizikai egészség számára. Csökkentheti a depresszió kockázatát, és azonnali hangulatnövelést eredményezhet, mivel felszabadítja az endorfinokat, amelyek elősegítik a fájdalom vagy a stressz kezelését.

A pozitív érzés gyakran az egyensúlyról szól. Az étrend, a testmozgás, az alvás és a pozitív kilátások mind a hangulat javításának kulcsfontosságú elemei.

  • Táplálkozás/étrend
  • Pszichológia/pszichiátria

Az orvosi hírek ma szigorú beszerzési iránymutatásokkal rendelkeznek, és csak a szakértői áttekintett tanulmányokból, a tudományos kutatóintézetekből származnak , és orvosi folyóiratok és társulások. Kerüljük a tercier referenciák használatát. Összekapcsoljuk az elsődleges forrásokat – beleértve a tanulmányokat, a tudományos referenciákat és a statisztikákat – az egyes cikkekben, és felsoroljuk azokat a cikkek alján található források szakaszban is. Többet megtudhat arról, hogyan biztosítjuk, hogy tartalmunk pontos és aktuális legyen a

szerkesztői politika elolvasásával.