Mit jelent a zöld, a sárga vagy a barna flegma?

A phlegm egy olyan nyálkahártya, amely a tüdőből és a közeli alsó légzőszerkezetről származik. Ez a fajta nyálka döntő szerepet játszik abban, hogy megakadályozzák a baktériumok és részecskék bejutását a légutakba vagy a tüdőbe, és fertőzést okoznak.

Általában a flegma tiszta, vékony és észrevétlen. Ha valakinek megfázott vagy fertőzése van, a flegma megvastagodhat és megváltoztathatja a színt. Más mögöttes okok is befolyásolhatják a flegm színét.

Ez a cikk megvizsgálja azokat a különféle színeket, amelyek lehetnek a flegma, és mit jelentenek ezek az ember egészségére. Megvizsgálja a flegma különböző textúráit is, és elmagyarázza, mit tehet valaki, ha a váladék megváltozik.

A flegm színei

A flegma színe hasznos információkat nyújthat arról, hogy mi történhet a tüdővel és más légzőrendszerrel. Egy személy követheti ezt a színes útmutatót referenciaként:

clear

A tiszta flegma jellemző. Vízből, sókból, antitestekből és más immunrendszer sejtekből áll. A légzőrendszerben történő előállítása után a legtöbb a torok hátulján megy le, mielőtt egy ember lenyeli.

barna és fekete

A barna flegma jelezheti a lehetséges vérzést. Noha valószínűleg a vérzés miatt történt, ami egy ideje történt, ez egy krónikus fertőzést is jelezhet, például bronchitis. Lehet, hogy az emberek, akik dohányoznak, barna flegmájuk is lehet.

A fekete flegma jelölheti a gombás fertőzés, a dohányzás története vagy más anyagok jelenlétét, amelyeket egy személy rendszeresen belélegez.

Valaki, akinek fekete flegmája van, azonnal vegye fel a kapcsolatot orvosával, különösen, ha gyengült immunrendszerük van.

White

A fehér flegm orr torlódást jelent. Amikor az orrüreg zsúfolódik, a szövetek duzzadnak és gyulladnak, ami lelassítja a tonerin hatása https://harmoniqhealth.com/ flegma áthaladását a légzőrendszeren keresztül. Amikor ez megtörténik, a Phlegm CUs vastagabbá és felhős vagy fehér lesz.

Sárga

A sárga flegma azt sugallja, hogy az immunsejtek a fertőzés vagy más típusú gyulladásos állapot helyén kezdenek működni.

A fehérvérsejtek az immunrendszer sejtjei, amelyek felelősek a baktériumok elleni küzdelemért. Ahogy folytatják a fertőzés elleni küzdelmet, a flegma felveszi őket, és sárgás árnyalatú.

zöld

A zöld flegma széles körben elterjedt és robusztus immunválaszt jelöl. A fehérvérsejtek, baktériumok, valamint más sejtek és fehérjék, amelyeket a test termel az immunválasz során, zöld színűnek adja a flegmát.

Míg ennek a színnek a flegmája fertőzésre utalhat, az embernek nem mindig szüksége van antibiotikumokra. A legtöbb zöld flegmához vezető fertőzés vírusos, és néhány héten belül kezelés nélkül oldódik meg.

A flegma néhány nap elteltével gyakran fehérre változik. Ha ez hosszabb ideig nem fordul elő, ez bakteriális fertőzést jelezhet.

Az embernek az antibiotikumok használata előtt konzultálnia kell orvosával. Antibiotikumok használata, ha feleslegesek, káros lehet, mivel a baktériumok felépíthetik a rezisztenciát. Ha zöld flegma légzési nehézségekkel, mellkasi fájdalommal vagy vér köhögésével történik, ez egy újabb jel az orvos sürgősen konzultálására.

piros

A piros flegma a vér jelenlétét jelzi. Számos oka van a vérnek a váladékban.

Sok köhögés, például légzőszervi fertőzés esetén, néha a tüdőben vagy a légutakban lévő kis erek megtörését és vérzését okozhatja.

Ha duzzanat van egy ember orrszélében, orrvérzést kaphatnak. Ez azt okozhatja, hogy a vér posztnazális cseppbe szivároghat, amelyet azután köhögnek.

Más helyzetekben a vér a nyálkahártyában olyan súlyos egészségügyi állapot jelenlétét jelezheti, mint például tuberkulózis, tályog vagy tüdőrák.

Phlegm textúrák

A phlegm szintén különféle textúrákat vehet igénybe, a vizes és a vastag és ragacsos. A vékony és a vizes flegma általában tipikus, és az egészséges légúti traktust jelzi.

A fertőzés során az immunsejtek, a baktériumok és a törmelék felhalmozódnak a flegmában, ami vastagabb, ragacsosabb és felhősebbé teszi.

A köhögés és a tüsszentés segít a testnek tisztázni a felesleges flegmát, a nyálkahártyát és más dolgokat, amelyek nem tartoznak a légzőrendszerbe.

A betegség vagy a fertőzés nem csak azok a dolgok, amelyek a flegm vastagabbá válhatnak. A kiszáradás vagy akár az alvás miatt a flegma lassabban mozoghat, és a szokásosnál vastagabbá válhat.

A rózsaszín és a habos flegma azt jelentheti, hogy valaki szívelégtelenségben szenved, különösen akkor, ha az a következő tünetek bármelyikével fordul elő:

  • Légzéshiány
  • Izzadás
  • Mellkasi fájdalom

Bárki, aki ezeket a tüneteket tapasztalja, azonnal meg kell látogatnia a mentőszobát.

Ezenkívül habos flegma fordulhat elő a magassági betegség és az akut légzési distressz szindróma miatt.

mikor kell beszélni orvossal

Fontos megjegyezni, hogy az orvosok nem diagnosztizálhatnak egy adott betegséget vagy állapotot az ember flegmájának színének megfelelően.

Zöld, sárga vagy megvastagodott flegma nem mindig jelzi a fertőzés jelenlétét. És ha van fertőzés, akkor a flegma színe nem határozza meg, hogy vírus, baktérium vagy kórokozó okozta -e azt. Az egyszerű allergia a nyálka színének változásait is okozhatja.

Az antibiotikumok nem mindig oldják meg a zöld nyálkahártyát.

Azoknak az embereknek, akiknek fehér, sárga vagy zöld nyálkahártyája van, amely több mint néhány napig jelen van, vagy ha más tüneteket tapasztalnak, például láz, hidegrázás, köhögés vagy sinus fájdalom, beszéljenek orvos. Azonban egy személy általában rendben van, ha néhány napot vár, hogy megpróbálja otthon kezelni a tüneteket, mielőtt megbeszélést folytatna.

valakinek, aki új vagy megnövekedett piros, barna, fekete vagy habos köpet alakít ki, azonnal felhívja orvosát egyeztetésre. Ezek a tünetek egy súlyosabb orvosi állapot jelei lehetnek, amelyek azonnali kezelést igényelnek.

Az atipikus flegma otthoni gondozása

A fehér, sárga vagy zöld flegma általában otthon kezelhető.

Az embereknek meg kell próbálniuk sok pihenést és hidratált maradni. A kiszáradás súlyosbíthatja a vastag flegmát, ami megnehezíti a köhögést.

Néhány ember azt tapasztalhatja, hogy a szelíd séta segíthet nekik a felesleges flegmának köhögésében.

Néhány egyéb, otthoni kipróbáláshoz szükséges intézkedés a következők használata:

Nedvesítő

A párásító futtatása segíthet a levegő megnedvesítésében, amely megkönnyíti a légzést, megkönnyítve, megkönnyítve annak megkönnyítését köhögni és meglazítani a mellkasba ragadt flegmát.

Eukaliptusz vagy borsmentaolaj

eukaliptusz vagy borsmenta illóolajok sok tőzsdén kívüli (OTC) mellkas dörzsölésében a hatóanyagok.

Amikor egy ember ezeket a mellkasra dörzsöli, elősegítheti a pihenést, javíthatja a légzést, és a köhögéseket eredményesebbé teheti a flegm kiszabadításához.

Ha az illóolajat közvetlenül használja, akkor az embernek hígítania kell egy kis kókuszdióban vagy mandulaolajban, mielőtt a mellkasra felhordja. A hígított olajok néha kissé intenzívek vagy fájdalmasak lehetnek, ha közvetlen a bőrre.

Néhány ember úgy találja, hogy az olajok lábának talpába dörzsölése és vastag zokni viselése is hatékony lehet.

Expectorants

OTC expectorantanciák, például a guaifenesin, elősegítik a nyálkahártyát, megkönnyítve a köhögést.

Az expectorans a helyi gyógyszertárban mind gyermekek, mind felnőttek számára rendelkezésre áll. Fontos, hogy olvassa el az utasításokat, és pontosan úgy vegye be a gyógyszert, ahogyan a címke vagy a gyógyszerész utasítja.

sósvíz

sós vízzel vagy sós oldat felhasználásával az orrátvitel kitisztítására gyakori módszer a vírusos vagy bakteriális fertőzés során a flegma kiküszöbölésére.

Garglinghoz Egy személy feloldhat egy negyed negyed teáskanál sót egy csésze meleg vízben. A NAS kitisztításáértl Passage, megvásárolhat egy orrspermet, vagy használhat egy neti edényt az orr öblítésére.

Outlook

A legtöbb esetben az otthoni gondozási intézkedések biztonságos és hatékony módszerek az atipikus flegma kezelésére.

Fontos, hogy hívjon orvosot, ha a váladék néhány nap elteltével nem javul. Antibiotikumra lehet szükség az alapjául szolgáló bakteriális fertőzés kezeléséhez.

Bárki, akinek rózsaszín, piros, barna, fekete vagy habos nyálkahártya van, vegye fel az orvosát, vagy menjen a helyi sürgősségi helyiségbe értékelés céljából.

Gyakran feltett kérdések

Íme néhány általános kérdés és válasz a flegmával kapcsolatban.

Mi a különbség a nyálkahártya és a flegma között?

A test különböző területei, beleértve a felső légúti traktust – amely magában foglalja az orrot, a száját és a torkát – és a gyomor -bélrendszeri traktus szekretálja a nyálkahártyát.

De a flegm a nyálkahártyára utal, amelyet a tüdő kifejezetten előállít. A flegma másik kifejezése a köpés. Tehát amikor egy ember köhög a nyálkahártyán, az emberek ezt váladéknak nevezik, de nem az orr előforduló nyálkahártyájának.

A snot megegyezik -e a flegmával? A

SNOT az orr nyálkahártyájára utal, tehát nem a flegma vagy a köpet, amely a tüdőből származik.

Mi a különbség az allergiáktól és a flegmától a megfázás között?

Az allergia-kapcsolódó flegma általában egyértelmű. A megfázás vagy a fertőzések általában zöld vagy sárga flegmát okoznak.

Tudjon meg többet a megfázásokról az allergiákról és az okokról, amelyek miatt a flegma köhögése anélkül, hogy rosszul érezte magát.

Olvassa el ezt a cikket spanyolul.

  • Fül, orr és torok
  • influenza/hideg/SARS
  • Fertőző betegségek/baktériumok/vírusok

Orvosi A mai hírek szigorú beszerzési irányelveket tartalmaznak, és csak a szakértői áttekintésű tanulmányokból, az akadémiai kutatóintézetekből, valamint az orvosi folyóiratokból és egyesületekből származnak. Kerüljük a tercier referenciák használatát. Összekapcsoljuk az elsődleges forrásokat – beleértve a tanulmányokat, a tudományos referenciákat és a statisztikákat – az egyes cikkekben, és felsoroljuk azokat a cikkek alján található források szakaszban is. Többet megtudhat arról, hogyan biztosítjuk, hogy tartalmunk pontos és aktuális legyen a

szerkesztői politika elolvasásával.

Contents